13 Ağustos 2009 Perşembe

Bir Fenerbahçe Analizi

Objektif olarak bir analiz yapmaya çalışıcam... Öncelikle takım kadrosunu yazalım.

Volkan Demirel
Volkan Babacan
Mert Günok
Roberto Carlos
Edu Dracena
Vederson
Bekir Irtegün
Önder Turaci
André Santos
Bilica
Gökhan Gönül
Emre Belözoglu
Colin Kazim-Richards
Alex
Cristian
Ali Bilgin
Abdülkadir Kayali
Özer Hurmaci
Selcuk Sahin
Deniz Baris
Ugur Boral
Mehmet Topuz
Onur Karakabak
Deivid
Daniel Güiza
Semih Sentürk


Takım Analizi

Fenerbahçe'nin geçen seneki kadrosundaki sorun nerdeydi ? Kesinlik 1. derecede Teknik adamındaydı. 1 sene beklediler ve Daum'u getirdiler. Daum herkesin bildiği gibi günü kurtaran bir adam. FB'nin de istediği bu zaten.

Aziz Yıldırım 3 sene üst üste şampiyonluk sözü vermeside bunun göstergesi. Peki bu kadro şampiyon olabilir mi ? Sivas'ın son dakikaya kadar Şampiyonluğu kovaladığı bir ortamda, zaten 3 büyüklerden biri olan takım olabilir tabiki.

Fenerbahçe'nin sitemine gelirsek. 4 - 2 - 3 - 1 şeklinde oynuyorlar. Elindekilere göre doğru bir sistem gibi görünüyor. Kısa paslarla, kendi yarı sahasında bekleyip rakibi yenmeyi düşünüyorlar. Elinde bu kadar Brezilya'lı oyuncu varken hızlı, pres yapan bir oyun oynamak olmaz tabiki. Doğru tercihtir. Takımı bölge bölge incelediğimde kesinlikle en sorunlu bölge Defans'ın göbeğidir. Aslında önliberolar iyi olsa o bölgeyi bir şekilde idare eder diyeceğimde, önliberolarda kötü. Fenerbahçe'nin o bölgeye kesinlikle takviye yapması lazım.

Gelelim transferlere

Yani transferlerde kesinlikle tam bir fiyasko yaşandı bu sene, hem ödenen ücretler hemde oyuncuların özellikleri bakımından. Transfere harcanan para 28.000.000 € buldu. Çokkk çok ciddi bir rakam. Tamam piyasa pahalı ama bu kadar değil. Ayrıyetten FB taraftarın çoğunun Beşiktaş'ın transfer harcamalarına gülüyorlar/eleştiriyorlar ancak kendilerinin durumuda BJK'tan farksızdır bana göre. Alınan oyuncular :

Bekir İrtegün : Bonservissiz alınması önemli olan bir nokta. Sol bek ve Stoper olarak oynayabiliyor. İyi bir yedek olucağı kesin.
Transfer Puanım : 5

Mehmet Topuz :
Beşiktaş ile Fenerbahçe'yi birbirine düşürdü. En sonunda Fener'e geldi ama bana göre bu işten en karlı çıkan takım Kayserispor oldu. Tamı tamına 9.000.000 € gibi çok yüksek bir rakama transfer oldu. Bu transferden sonrada Türkiye'deki transfer piyasası alt - üst oldu resmen. Mehmet Topuz'un asıl mevkisi ortasahanın sağıdır. Çok dayanıklı, hızı yerinde, attığı şutları kaliteli, dribbling (Top Sürme) yeteneği gelişmiş Türk oyuncular arasında kaliteli bir oyuncudur. Asıl mevkisi ortasahanın sağı olmasına rağmen; oyun kurucu, ortasaha merkez, sağ bekde oyanayabilir. Gerek inanılmaz bonservis bedeli gerekse oynadığı mevkide oyuncuların olması sebebiyle,

Transfer Puanım : 4'dür

Cristian Baroni : Fenerbahce'nin transferleri arasındaki en bana göre Bilica ile en büyük fiyaskodur. Fenerbahce'nin ihtayacı evet bir önlibero lazımdı ama kalitesi belli bir önlibero olmalıydı. Cristian bana göre Selçuk'tan tek farkı Brezilya vatandaşı olmasıdır. Maç içerisinde ileriye çıkmayan, yan pas yapmaktan başka bir özelliği olmayan hantal bir oyuncudur. Bu transfere 7.000.000 € gibi bir rakam ödenmesi ise üzerine tuz - biber olmuştur. Gerçekten yazık diyorum.

Transfer Puanım : 2

Andre Santos : Fenerbahçe'nin geçen sene Uğur Boral'ı tek başına sol kanata vermesi inanılmaz sorunlar açmıştı. Sol kanata kesinlikle transfer lazımdı. Konfederasyon Kupasında gösterdiği performansla dikkatleri çekmişti. Ama sanırım fazla dikkat çekememiş... Her türlü özelliği içinde barındıran bir oyuncu Uğur Boral'dan en az 1 gömlek üstün bana göre. FB'nin bu sezon ki en iyi transferi diyelim. Ancak Deivid gibi çok fazla içeri kat eden bi oyuncu. Bu da - özellik diyebilirim. Ödenen rakam 5.000.000 € eh işte pahalı ama kötünün iyisi.

Transfer Puanım : 6

Özer Hurmacı :
Gerek tekniğiyle gerekse üst düzey pas yeteneğiyle kaliteli bir oyuncu Özer. Sağ açık, oyun kurucu, ortasaha merkez posizyonlarında oynayabiliyor. İlerisi için iyi bir transfer diyebilir. Ödenen rakam 4.500.000 €.

Transfer Puanım : 5

Bilica :
Sivasspor'la gösterdiği performansla dikkatleri çekti. Stoper mevkiinde oynayabiliyor. Önceden de dediğim gibi Baroni ile birlikte transfer sezonun Fenerbahçe adına fiyaskosudur. Edu - Lugano'dan en az 2 gömlek. Önder'den ise 1 gömlek daha kötü bir oyuncudur. Bu sene büyük takım olduğu için açık futbol oynayan takım olan Fenerbahçe inanılmaz hatalar yapacağına eminim.

Transfer Puanım : 2

Toplam Transfer Puanı Ortalaması :
10/4, vasat.


Fenerbahçe'nin rakiplerine öneriler :

Fenerbahçe'nin kötü savunması ve dirençsiz ortasahası için rakibin, ortasahayı kalabalık tutup en hızlı forvetini kullanarak yenmesi bana göre zor olmayacaktır. Aghahowa örneğini veya Honved 2. maçını izleyenler görüşümü onaylıyacaklarına eminim.

Okunası bir blog olması dileğiyle, saygılar...

4 yorum:

  1. Galatasaraylı olmalısın, bu yorumu okuyunca çıkan sonuç bu.
    gerçekten çok objektifsin!!!
    Hele özer,bilica, Critian ve Andre için yazdıkların ve verdiğin puanları görünce çok güldüm

    YanıtlaSil
  2. Yazdıklarımı bir kez daha okursan gerçekten objektif olduğumu anlayabilirsin, ayrıca evet GS'lıyım.

    YanıtlaSil
  3. Yazdıklarının objektifliği bir yana; okurken insanı yoruyor. Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakmaman, yazıyı sıkış sıkış gösteriyor. Konuşma dilinde kullanılan ama Türkçe'de olmayan bir çok bağlaç kullanmış olman ise yazıyı ciddi şekilde değerlendirme gereğini ortadan kaldırıyor.
    Ben de Galatasaray taraftarıyım; ama bu değerlendirmeler olsa olsa senin temennilerindir. Rakibi küçük görmek için kendi kendine söylediğin ve inandığın yalanlardır. Sen yaştaki (15-16) gençlerin ve ancak o yaştaki bir çocuğun zekasına sahip olan 40-50 yaşlarındaki sözde futbol yazarları ve yorumcularının; rakip takımların sistemini, oyuncusunu kötüleyebilmek için ıkına sıkına ürettikleri temelsiz değerlendirmelerdir. Bu yazın aynı Gürcan Bilgiç'in Keita ve Elano'nun iyi futbolcular olmadığını iddia etmesine benzemiş. Aslında Bilgiç'in temennisidir bu. "Umarım hayal ettiğim gibi kötü olurlar" temennisi. Yazındaki düşünce ile Bilgiç'in düşüncesi arasında hiç bir fark yok.
    Aranızdaki tek fark; senin daha çok genç olman ve kendini geliştirebilme potansiyelindir.

    YanıtlaSil
  4. Aslına bakarsan böyle bir derdim hiçbir zaman olmadı. İlk söylediklerinide kesinlikle dikkate alıcam. Amacım kesinlikle kimseyi aşağılamak değil kendimce doğrularımı yazmaktı.

    YanıtlaSil